Friday, July 20, 2007

Περιβάλλον S.O.S.

Φωτιά στο Αίγιο, φωτιά στην Πάτρα, φωτιά στην Ναύπακτο, στην Κόρινθο, στον Παρνασσό, στην Πάρνηθα. Όλη η Ελλάδα είναι σε πύρινο κλοιό και όχι μόνο. Φωτιές στην Νότιο Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία.
Image Hosted by ImageShack.us
Shot with DSC-P200 at 2007-07-21
Image Hosted by ImageShack.us
Shot with DSC-P200 at 2007-07-20
Image Hosted by ImageShack.us
Shot at 2007-07-21
Τελικά τι φταίει για αυτό? Οι εμπρηστές, οι χωματερές, το κράτος, ή τα φυσικά φαινόμενα? Αν εξαιρέσουμε τα τελευταία, για τα οποία, λίγα μπορούμε να κάνουμε, βασικά φταίει ο άνθρωπος. Φταίει ο άνθρωπος γιατί έχει καταστρατηγήσει ορισμένους φυσικούς κανόνες της φύσης. Και εξηγούμαι. Η φύση τα έχει προβλέψει όλα με σοφία. Σύμφωνα με τους νόμους της, οι πληθυσμοί των κατοίκων της πρέπει να μην ξεπερνούν κάποια όρια και να είναι σε μια ισορροπία. Για παράδειγμα, αν με κάποιο μαγικό τρόπο σε ένα οικοσύστημα κάποιος εξαφάνιζε τους λύκους, τότε τα ελάφια δεν θα είχαν κάποιο φυσικό εχθρό, θα πολλαπλασιάζονταν με φρενήρης ρυθμούς και ουσιαστικά θα καταστρέφανε το περιβάλλον τους και στο τέλος θα καταστρέφονταν και τα ίδια. Σε γενικές γραμμές η φύση μας έχει διδάξει ότι όπου υπάρχει υπερβολικός αριθμός ενός είδους τότε αυτό υπερτερεί των άλλων και στο τέλος αυτοκαταστρέφεται. Ο άνθρωπος λοιπόν, έχει καταφέρει ακριβώς αυτό. Έχει εξουδετερώσει τους φυσικούς εχθρούς του και έχει γίνει το κυρίαρχο είδος στην Γη. Πολλαπλασιαζομαστε με μεγάλους ρυθμούς και απομυζούμε από το περιβάλλον μας τα πάντα για τις ανάγκες μας, οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στην εύρεση τροφής, αλλά σε χίλια μύρια άλλα, τα οποία απλά καλύπτουν την ματαιοδοξίας μας. Έχουμε καλύψει τον πλανήτη με τις κατασκευές μας και αρμέγουμε τα πάντα από αυτόν, φτωχαίνοντας τον και μολύνοντας τον. Καίμε τα δάση για να δημιουργήσουμε χώρο για τα σπίτια μας, τους δρόμους που θα περνούν τα αυτοκίνητα μας, καίμε τα δάση από τις χωματερές στις οποίες πετάμε τα σκουπίδια μας, από ατυχήματα που δημιουργούν τα εργοστάσιά μας, από το τσιγάρο που πετάμε αφού απολαύσαμε τον καπνό του, από την ματαιοδοξία μας και τον ωχαδερφισμό μας. Γινόμαστε πολλοί και όσο και αν πολεμάμε και σκοτωνόμαστε μεταξύ μας συνεχίζουμε να γινόμαστε πιο πολλοί. Χωρίς φυσικούς εχθρούς ο άνθρωπος δεν σταματάει με τίποτα. Δεν φταίει λοιπόν, κατά την γνώμη μου, ο εμπρηστής-οικοπεδοφάγος, η χωματερή, η κυβέρνηση και ότι άλλο ακούμε στα δελτία των ειδήσεων. Φταίμε εμείς, εγώ κι εσύ.
Ελπίδα του πλανήτη είναι η νοημοσύνη που υποτίθεται μας κάνει να ξεχωρίζουμε από τα υπόλοιπα πλάσματα του. Αυτή και μόνο αυτή μπορεί να βάλει ένα τέρμα στην μη αναστρέψιμη (όπως φαίνεται μέχρι τώρα) πορεία των πραγμάτων. Αν δεν κάνουμε κάτι θα ζούμε στο μέλλον σε ένα περιβάλλον γυάλινων κλουβιών, με πλαστικά δέντρα και φυτά και άγρια ζώα-ρομπότ ή εκφυλισμένα κλωνοποιημένα ζωντανά σε ζωολογικούς κήπους, σε μια ψευδαίσθηση άγρια φύσης. Δεν νομίζω ότι έχουμε σήμερα το επίπεδο, νοητικό, τεχνολογικό να ανατρέψουμε την πορεία των πραγμάτων. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να καθυστερήσουμε αυτή, κάνοντας οικονομία στις υπέρμετρες ανάγκες μας και βοηθώντας με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε, την αναζωογόνηση των φυσικών θησαυρών που καταστρέφονται. Ας βάλουμε όλοι ένα χεράκι, αρχίζοντας από απλά πραγματάκια, από ένα δεντράκι που θα φυτέψουμε ή μια γλάστρα στο μπαλκόνι, μέχρι το κλείσιμο της βρύσης όταν ξυριζόμαστε για να μην πηγαίνει χαμένο τόσο πολύτιμο νερό. Δεν είναι δύσκολο, ας το κάνουμε για εμάς και τα παιδία μας, για να καθυστερήσουμε το μέλλον, που διαγράφεται μάλλον ζοφερό να δώσουμε χρόνο στις επόμενες γενιές να κάνει κάτι άλλο ή να οργανωθεί αλλιώς ή απλά να βρει μια λύση την οποία εμείς δεν καταφέραμε να σκεφτούμε.

1 comment:

ΠΡΕΖΑ TV said...

Απο τη μεταπολιτευση και μετα...
αναδασωθηκαν
μονο 1 στρεμα στα 11 που καηκαν.
Η Νεα Δημοκρατια,με δυο νομους,
αποχαρακτηρησε 25.000.000 στρεματα
και το Πασοκ 45.000.000 στρεματα.

Με αποχαρακτηρισμενα 70.000.000 στρεματα...
ποιος εβαλε τις φωτιες;;;